От Хелзинки американският държавен секретар Антъни Блинкен пък заяви, че САЩ ще продължат военната подкрепа за Украйна наред с дипломатическите усилия, предаде БТА.

"Агресията на Путин срещу Украйна е стратегически провал", довел до трайно отслабване на руското влияние, каза във Финландия американският държавен секретар.

Блинкен допълни, че Вашингтон  работи с Украйна и други съюзници за постигане на консенсус около основните елементи на "справедлив и траен мир", но подчерта важността на укрепването на отбранителната мощ на Украйна:

"Точно защото нямаме илюзии относно стремежите на Путин, ние вярваме, че предпоставката за успешна дипломация и истински мир е по-силна Украйна - способна да се защитава и да възпира всяка бъдеща агресия", посочи той.

Евентуално прекратяване на огъня по сегашната фронтова линия обаче само ще консолидира контрола на руския президент Владимир Путин и ще му позволи да нападне отново, подчерта държавният секретар на САЩ.

Вашингтон ще насърчава и инициативите на други държави за прекратяване на конфликта, стига те да спазват Устава на ООН и суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна, каза още Блинкен.

От своя страна президентът Владимир Путин заяви, че властите в Русия не бива да допускат да бъде разклатена вътрешната сигурност предвид активизирането на "усилията на недоброжелателите".

Путин постави задачата за запазване на стабилността на съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук