На 94-годишна възраст почина кардинал Анджело Содано, спорна фигура във Ватикана с могъщо влияние от повече от четвърт век, бил държавен секретар при двама папи, предава Ройтерс.

Содано, който се зарази с коронавирус, разви пневмония и почина в петък вечерта, беше държавен секретар при Йоан Павел II и Бенедикт XVI - заемайки пост номер две във ватиканската йерархия в продължение на 16 години между 1990 и 2006 г.

Широко разпространено е мнението, че Содано, заедно със секретаря на Йоан Павел, тогавашният архиепископ Станислав Дзивиш, управляваха Църквата в последните години от живота на покойния папа, тъй като здравето му се влошаваше от болестта на Паркинсон и други заболявания. Йоан Павел II почина през 2005 г.

В поредица от разобличения в National Catholic Reporter през 2010 г., публицистът Джейсън Бери, водещ експерт по кризата със сексуалните посегателства в Църквата, описва как Содано блокира разследването във Ватикана на отец Марсиал Масиел, опозорен основател на религиозния орден Легион на Христа.

Подобният на култ орден Легион на Христа, чиито правила забраняваха да се критикува основателят му или да се поставят под съмнение мотивите му, по-късно призна, че Масиел, който почина през 2008 г., е живял двоен живот като педофил, женкар и наркоман.

Содано няколко пъти отрече твърденията, че е знаел за двойния живот на Масиел и че го е прикривал. Известно е, че Масиел, консерватор, разглеждан като опора срещу либерализма в Църквата, е правил щедри финансови подаръци на Ватикана.

През 2010 г., четири години след като папа Бенедикт замени Содано като държавен секретар, кардинал Кристоф Шьонборн от Виена обвини Содано, че е блокирал пълномащабно разследване на бившия австрийски кардинал Ханс Херман Грьор.

Грьор се оттегли като архиепископ на Виена през 1995 г. след обвинения, че е малтретирал сексуално млади семинаристи в миналото. Той почина през 2003 г., без да признае вината си и не беше изправен пред разследване.

Содано също отрече тези обвинения.

През 2010 г. жертви на сексуално насилие от страна на духовенството осъдиха Содано за това, че каза на публичен великденски адрес, че данните за сексуално насилие в Църквата представляват предимно "дребни клюки".

Ръкоположен за свещеник през 1950 г., Содано се присъединява към дипломатическата служба няколко години по-късно. Той служи в посолствата на Ватикана в Еквадор, Уругвай, Чили, преди да бъде извикан обратно във Ватикана за висши административни постове, включително държавен секретар..

Инсайдери от Ватикана казаха, че дори след като се пенсионира, Содано, който продължи да живее във Ватикана, е упражнявал значително влияние в кариерата на служителите на Ватикана до края на понтификата на Бенедикт XVI, който подаде оставка през 2013 г.