Пистата на лондонското Летище Гетуик отново е отворена, след като дронове доведоха до затварянето му за повече от денонощие. От нискотарифната авиокомпания „Изиджет” съобщиха, че възстановят полетите, но първоначално излитанията и кацанията ще бъдат ограничени.

Над 100 000 пътници се оказаха блокирани на летището, докато полицията издирваше кой управлява дрона, който доведе до спирането на полетите. Силите за сигурност обявиха, че обмислят да стрелят по дроновете, след като досега се отхвърляше тази възможност. Полетите бяха спрени в сряда, след като над пистата беше забелязан безпилотен летателен апарат.

„Искам първо да изразя съпричастност с всички тези пътници, чиито планове са нарушени от прелитането на дронове и от въведените извънредни мерки. Изправени сме пред сериозно затруднение, особено по това време на годината. Вече приехме законодателство във връзка си използването на дронове и това, пред което сме изправени е незаконно. Лицата, които застрашават самолети, могат да получат присъда от пет години затвор”, заяви Тереза Мей.

„Изминалите 24 часа показаха, че сме изправени пред сериозен проблем от национален мащаб. На място има военни, полиция и всички работим усилено, за да премахнем тези дронове. Засега обаче това се оказва неуспешно”, заяви Крис Уудруф, представител на Летище Гетуик.