Скорошни изследвания показват, че някои ароматни растения, като мирта и безсмъртниче, които са били използвани в древноегипетските погребални церемонии, все още могат да запазят осезаеми миризми почти 2000 години след първата им употреба. Въпреки хилядолетията тези растения изглежда са запазили способността си да произвеждат миризми.

Почитани заради ароматните си аромати, миртата и безсмъртничето са били неразделна част от ритуалите в различни средиземноморски култури от векове, пише IFLScience. В Древен Египет те са били използвани по време на погребални ритуали, често украсяващи мумии.

„Възможно е използването на ароматни растения като безсмъртниче и мирта да е свързано с важността на дишането за прераждането на починалия, тъй като техният аромат може да стимулира тази способност.

Освен това фактът, че хелихризумът не избледнява, трябва да е навявал на идеята за оцеляване след смъртта, докато златният му цвят, същият като плътта на боговете, може да напомня за обожествяването на мъртвите след смъртта им“, обясняват авторите на изследването.

Учени от университета в Пиза се задълбочиха в тази ароматна мистерия, като изследваха проби от мирта и безсмъртниче. Някои от тях датират от 19-ти век, докато други идват от древния египетски град Фаюм, датиращ от около 1-ви век пр.н.е. д. - 400 г. сл. Хр д.

Използвайки сложни научни техники, екипът откри летливи органични съединения в тези древни проби.

Интересното е, че не само ароматните растения издържат изпитанието на времето в египетските гробници. Археолозите откриха буркан с мед, когато откриха гробницата на Тутанкамон през 1922 г.

Те опитаха веществото и установиха, че то все още има сладък вкус. Уникалните свойства на меда - ниско съдържание на вода и киселинно pH - го предпазват от разваляне, запазвайки вкуса му в продължение на хиляди години.

Наскоро стотици идеално запазени кани с вино бяха открити в гробницата на древна египетска царица. Съобщава се, че съдовете съдържат следи от 5000-годишно вино, въпреки че вероятно са се превърнали в прах с течение на времето.

В Германия обаче беше открита бутилка течно вино на 1700 години. Учените смятат, че то все още е годно за пиене, въпреки че, съдейки по външния му вид, не е много добро на вкус.

Тези изключителни открития хвърлят светлина върху забележителната устойчивост на веществата в древните гробници, предлагайки представа за древните обичаи и практики.

Проучването разкрива дълготрайния характер на определени аромати и хранителни продукти, предлагайки завладяващ поглед към цивилизациите от далечното минало и техните ритуали, свързани с живота и смъртта.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук