Ръководителят на Главната Банката на Великобритания Марк Карни заяви, че зависимостта на света от щатския долар като резервна валута е изпълнен с изключителен риск и предложи да се избере нова електронна валута като алтернатива на страната, предаде CNBC.

"В многополюсен свят е необходима многополярна валута", каза Карни.

Според него новата електронна валута, базирана на глобална кошница от стоки, ще балансира системата, в която някои страни преминаха към нулева или отрицателна лихва, докато други, по-специално САЩ, поддържат положителния курс.

Ръководителят на Главната Банка на Великобритания добави, че търговските войни обезкуражават предприемачите по целия свят. Освен това той отбеляза, че подкопаването на веригите за доставки в автомобилния, стоманодобивния и технологичния сектор имат отрицателен ефект дори върху страни, които не са пряко замесени в търговските войни.

Търговското противопоставяне между Китай и САЩ продължава от миналото лято. Тогава Вашингтон реши да въведе мита в размер на 25% при вноса на 818 вида китайски стоки с общ обем 34 милиарда долара годишно. Китайската страна отвърна на удара със същото.