Към края на миналия месец във Великобритания близо 50 000 души са починали вероятно или със сигурност от новия коронавирус, сочат публикувани днес данни на Националната статистическа служба (НСС), цитирани от АФП.

Тази статистика се разминава с информациите на правителството, които се ограничават до хората, дали положителна проба за коронавируса. Според последните правителствени данни, публикувани вчера, в страната има 40 597 починали от коронавируса.

Независимо кое от двете числа се гледа, Великобритания е на второ място в света по брой починали от коронавируса след САЩ.

По данни на НСС от началото на пандемията преди 10 седмици в Англия и Уелс има 57 961 починали повече от средния брой смъртни случаи за последните пет години.

Все пак броят на новите починали от коронавируса в тези две британски области продължава да спада: през последната седмица на май там е имало 2000 смъртни случая - с 589 по-малко от предишната седмица, съобщи статистическата служба. Това е най-ниското равнище на този показател от въвеждането на карантината на 23 март.

Британското правителство потвърди тази тенденция към спад, като съобщи вчера за 55 нови смъртни случаи сред хора с положителна проба за коронавируса - най-ниския брой от 22 март.