Върховният съд на Великобритания ще се произнесе днес дали премиерът Борис Джонсън е действал незаконно при спирането на парламента. Решение, което може да има дълбоки последици за Brexit и конституционните основи на страната, съобщава Нова телевизия.
 

Ако присъдата е срещу Джонсън, тя може да накара парламента бързо да се събере и неизбежно ще предизвика въпроси относно неговата позиция.
 
Това би бил последният удар върху плановете му за извеждане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври и огромен натиск върху правителството му.
 
Това ще повдигне също въпроси дали той може да издържи като премиер достатъчно дълго, за да се изправи пред общи избори, които според последните проучвания сочат, че може да спечели с голямо мнозинство.
 
Неуспехите му в парламента и съда досега само увеличаваха избирателите му сред гласуващите за излизане от ЕС. Но популярността му може да намалее, ако бъде обвинен, че е вкарал кралицата в играта си, давайки й съвет неправомерно за одобрение на разпускането на парламента.
 
Каквото и да е решението, то може да предизвика яростна реакция, създавайки напрежение във вече разделената страна.
 
Джонсън, който встъпи в длъжност на 24 юли, настоява, че спирането на парламента е рутинен ход за стартиране на нова законодателна програма.
 
Той също каза пред Sky News, че депутатите все още имат достатъчнo възможности за обсъждане на Brexit". Неговите противници твърдят, че той е направил това, за да заглуши противопоставянето на плановете му да изведе Великобритания от ЕС, със или без сделка с Брюксел.
 
Джонсън беше наречен "баща на лъжата" и обвинен в унищожаване на парламентарната демокрация по време на тридневното изслушване миналата седмица, последвано от две противоречиви обжалвания срещу решенията на по-ниските съдилища относно хода му.
 
Висшият граждански съд в Шотландия констатира, че суспендирането е незаконно, но Върховният съд в Англия заяви, че това не е въпрос за съда.
 
Сега Върховният съд трябва да реши дали той въобще има правомощието да се произнесе по такъв случай, преди да вземе решение за законността на хода.
 
Дейвид Паник, представляващ кампании, обжалващи решението на Върховния съд, заяви, че съдиите имат право да решават относно правомощията на премиера да съветва държавния глава относно спирането на парламента.
 
„Тази петседмична почивка попречи на парламента да изпълнява своите контролни функции над изпълнителната власт за период с изключителна продължителност... без рационална причина", каза той.
 
Но главният адвокат Ричард Кийн, най-високият шотландски правен съветник на правителството, заяви: „Това е забранена територия. То е въпрос между изпълнителната власт и парламента“.
 
Всички 11 съдии трябва да изразят собственото си мнение и имат няколко възможности. Те биха могли да решат, че това не е въпрос на съдилищата или да решат, че е в техния обхват, но че Джонсън е действал законно.
 
Те биха могли да се произнесат, че той е действал незаконно, но че периодът на суспендиране сам по себе си не е необоснован, което означава, че Джонсън може да реши да го направи отново по законен начин.
 
Ако установят, че той е действал незаконно и че е спрял парламента за необосновано дълго време, той ще бъде задължен да го свика отново.
 
Съдът може също да реши, че тъй като пророгацията не е била законна, тя никога не се е случила, което означава, че парламентът остава работещ.
 
„Това ще бъде решение на основата на общ принцип, а общият принцип е, че правителството е отговорно пред парламента“, заяви за АФП проф. Робърт Хейзъл от Университетския конституционен отдел на Лондонския колеж.
 
Но с още по-големи последици ще бъде решението на съда дали политически спорове като този попадат в обхвата му, добави той.
 
Ако съдиите решат, че това е така, решението ще бъде „голяма стъпка“ във Великобритания, крачка назад от „политическата конституция“ към „по-строго регулирана правна конституция“.
 
„Това ще бъде със сигурност най-големият конституционен случай на десетилетието, а вероятно и на века“, каза Хейзъл.