Венеция ще бъде буквално затапена за дългия италиански уикенд от 28 април до 2 май с цел да бъде ограничен достъпа на туристи. Това заключиха медиите на Ботуша след като кметът на старинния град Луиджи Бруняро обяви мерките за възпиране на очакваните над четвърт милион гости от близо и далеч. 


В десетките местни хотели за периода всички стаи отдавна са резервирани до една, но истинска паника сред управниците предизвикват опасенията на полицията, че Лагуната ще бъде засипана от т. нар гости – еднодневки, пристигащи сутрин и отпътуващи привечер. На които според силите на реда със сигурност ще се наложи да се камарят в задръствания като коли на автострада и да чакат дълго отпушването на тапата – така, както е било по великденските празници преди месец.


И за да не се стигне до подобна вакханалия, кметът Бруняро и съветниците му решиха на първо място през дългия уикенд да бъде забранено преминаването на лични автомобили и на автобуси по дългия мост-провлак „Либерта“, свързващ сушата с града. Това означава, че туристите без резервации в хотелите ще трябва да стигнат до Венеция с градския транспорт или да извървят пеша двата километра от сателитния град Местре. Стъпили обаче веднъж на отправната точка за визитата на града – площада „Рома“, гостите би трябвало да бъдат прекарвани през нещо като „КПП“-та и пропускани на групи през определен период от време. По всяка вероятност ще бъде въведено и еднопосочно движение за туристическия поток, тоест разходката из града и достигането до неговото „сърце“ – площада „Сан Марко“, ще се осъществява по очертан маршрут и то само в една посока. За да не се образуват пък задръствания из тесните улички и по малките мостчета, те просто ще бъдат затворени за движение. Доколкото до „водните булеварди“ – каналите, по тях ще могат да се движат и то пак само в една посока единствено корабчетата на обществения транспорт, като екипажите им ще контролират строго броя на пасажерите. Надалеч от кея пред площад „Сан Марко“ ще бъдат прокудени всички частни яхти, скутери и т.н., а круизните кораби няма да могат да преминават през големия канал отпред. Мерките не засягат местните жители, на които са издадени специални карти за преминаване през „КПП“-та и за движение с обществените корабчета - рейсове.

В изявление за медиите Бруняро оправда набелязаните мерки с даденото на ЮНЕСКО обещание да направи всичко възможно за опазването на Венеция чрез спирането на разрухата и замърсяването й от многобройните туристи. Като втора причина за инициативата си той посочи запазването на спокойствието на местните жители, които изнемогвали от шума и свиването на жизнените им пространства от гостите. Някои журналисти видяха обаче в мерките на кмета първата стъпка към въвеждането на входни билети за Венеция с цена десетина евро – намерение, за което се говори от няколко години, но най-вероятно то ще стане реалност през сегашната 2018-та.

Източник: в. Монитор