Четири станаха жертвите на проливните дъждове от началото на седмицата, предизвикали страшни наводнения в източната част на Испания в районите на Мурсия, Алмерия, Валенсия и Аликанте, съобщи ЕФЕ.

Още двама шофьори попаднали в смъртоносния капан на придошлите води на реките в колите си в средиземноморската част на страната.
 
В четвъртък антициклонът, познат по тези места като "gota fria" ("студена капка") в началото на есента и на пролетта, взе две жертви - брат и сестра, пометени от вълна в колата им. 


 
Третият загинал е африканец, който лекомислено насочил колата си към наводнен подлез в Алмерия. Четвъртият е 36-годишен мъж, чието тяло е намерено извън колата му в Ла Хамула, Гранада. 

 
Вътрешното министерство обеща парична помощ за пострадалите от наводненията в Югоизточна Испания.

Стотици хиляди ученици не влязоха в клас (само в областта на Валенсия те са 700 000), летищата в Алмерия и Мурсия бяха затворени, засега никой не се наема да изчисли икономическите загуби от стихията. 

 
Обявен е червен код за наводнения в област Валенсия, в този район е градчето Онтиниент, където има и българска общност.


Между 300 и 400 л/кв.м дъжд е паднал там, което никога не е регистрирано от метеоролозите там от 1917 г. насам. Реката Клариано е заляла улиците и ги е превърнала във водни каскади и водопади.