Руските военни заснеха унищожаването на украинската траншея с точно прицелване от модернизирана пехотна огнехвъргачка Шмел-М. Тази огнехвъргачка използва термобарична ракетна граната, която може да порази цели на разстояние до 1700 метра, пишат чуждите агенции.

Войникът, който беше в своя окоп, не можа да се измъкне от огъня на „Шмел-М“, тъй като дори не забеляза как към него лети гранатомет и беше елиминиран с помощта на това оръжие.

"Шмел-M" е създаден още през 80-те години на миналия век и е бил използван в афганистанската война, където е получил прякора "Тръбата на дявола". В момента оръжието е на въоръжение в редица армии и се използва като основно оръжие на пехотинци и танкови екипажи.

Термобаричната граната "Шмел-М" съдържа мощен експлозивен заряд и прах, който при експлозия образува въздушна смес, която се запалва и поразява целта с мощна вълна от огън и натиск. Това я прави изключително опасно оръжие на бойното поле.

Трябва да се отбележи, че такива оръжия се използват активно от руските военни по време на щурма на украинските укрепления.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук