Висшият антикорупционен съд на Украйна задължи Националното антикорупционно бюро (НАБУ) да започне наказателно производство относно възможността за държавна измяна от кмета на Киев Виталий Кличко и двамата му заместници, съобщава украинската агенция "Новини".

По данни на агенцията, може да се говори за няколко престъпления наведнъж, включително злоупотреба със служебно положение, получаване на неправомерна печалба, присвояване на държавни средства и държавна измяна.

Съдът в същото време реагира на жалбата, получена във връзка с бездействието на НАБУ. Според "Ехото на Киев", производството е инициирано от депутати на градския съвет в Киев.

Според тях Кличко и служители на столичната държавна администрация и на "Дирекция за изграждане на съоръжения за автомобилен транспорт в Киев" биха могли да са завишили разходите за реконструкция на моста на Шулявски.

Според ищците бенефициентът може да е била изпълнителя на проекта, „Северно-украинският алианс за строителство“, който е част от корпорацията „Укрбуд“.

Депутатите също така смятат, че Кличко би могъл да е допринесъл за "незаконното упражняване на права на собственост" на юридически лица, свързани с бившия му политически сътрудник и бенефициент, „Укрстрой Инвест“ и „Укрбуд Девелопмент“ Максим Микитас.

Върховният антикорупционен съд на Украйна разгледа жалбата по-специално за нерегламентирано развитие и неразрешено възстановяване на жилищни и нежилищни сгради в Киев и на 18 октомври разпореди на НАБУ да започне дело.

През лятото в Киев започна да се говори за възможността за предсрочни кметски избори. Медиите дори споменаха възможен период от време: октомври - ноември тази година. В средата на септември 2019 г. Виталий Кличко обяви началото на консултации с депутати от Киев за предсрочно прекратяване на правомощията на Киевския градски съвет.

Следващите кметски избори трябва да се проведат през 2020 г.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ