За втора година българска група се включи в ежегодния фестивал по повод Деня на Колумб в Чикаго.

Общо 25 човека кукери, гайдари и танцьори минаха през центъра на Ветровития град в празничния ден. 

„Първото ни участие беше преди две години. Имахме покана от генералния консул, че се прави голям парад, но за съжаление толкова години не е имало българско участие. Първото ни участие беше доста впечатляващо, доста хора ни се радваха. Тази година организаторите ни се обадиха и ние с радост приехме“, разказа Емил Миланов от кукерска група „Кракра“.Представители на около 100 държави се включват в парада всяка година.

„Да не участва България е недопустимо. Това е една възможност да покажем нашите традиции – имаме кукери, имаме кукери. България има с какво да се гордее“, каза Миланов.Всеки от участниците сам изработва костюма си. Сред тях има и много млади хора, а тяхната мотивация да участват е:

„Да представляваме България и да покажем корените си, да се гордеем, че сме българи“, каза  една млада дама, която се включи в парада в българска народна носия.За празника единият от кукерите пожела: „Да сме здрави, както се казва на български, и най-накрая да се свърши тази пандемия, за да се събираме отново да се веселим“.А кукерите от Чикаго си поставят амбициозна цел – да направят изцяло български фестивал.
„Опитваме се да се свържем с други градове в Лас Вегас и Лос Анджелис и да си направим български фестивал.“

Честването на Деня на Колумб е отдавнашна традиция в САЩ и отбелязва идването на Колумб в Америка.

Източник: bg-voice