Иран изстреля 331 средства за въздушно нападение срещу Израел в нощта на 14 април: 185 дрона, 36 крилати ракети и 110 балистични ракети. В мрежата показаха как изглеждат големите фрагменти от ирански ракети, които бяха прихванати от ПВО и не достигнаха целите си.

Анализаторът по сигурността и отбраната Майкъл Кларк нарече атаката "амбициозна", съобщава Sky News. Ударите са насочени срещу израелска територия от самия Иран, от ирански проксита в Ирак, Сирия и Ливан и дори от другата страна на Червено море в Йемен.

„Следователно трябва да се счита за значителен отбранителен успех, че след дълга нощ на обстрел, полети и експлозии само седем балистични ракети изглежда са паднали в Израел“, казва Кларк.

Както съобщава Clash Report, фрагменти от иранските ракети Шахаб-3 (известни още като "Имад" и "Гадр") са открити в Йордания и Ирак.

"Имад" е разработена от Иран балистична ракета на течно гориво със среден обсег, която беше представена за първи път на 11 октомври 2015 г. Тя е модификация на Шахаб-3, има обсег на полета 1700 километра и полезен товар 750 килограма.

"Гадр-110" е иранска балистична ракета със среден обсег, подобрена версия на "Шахаб-3A". Предимно ефективна срещу големи и слаби цели, като военни летища. Може да носи бойна глава с тегло един тон на разстояние 1000-2000 километра.

Освен това израелските медии публикуваха снимки на две ирански балистични ракети, свалени над Мъртво море. Те са "Хайбар" с фугасна бойна глава с тегло 1500 килограма. Те могат да достигнат скорости до 16 Маха извън атмосферата и 8 Маха вътре в нея. Обхват на полета - 2000 километра.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук