Специален екип изучава всички американски статии, свързани със Северна Корея и изготвя своевременен отговор от името на Ким Чен Ун. Севернокорейската пропаганда е с дълги традиции, тя е специално оръжие за "масово разсейване".
Пропаганда и агитация

Официалното наименование на комуникационната служба на Пхенян е Дирекция "Реклама и Информация", по-известна е обаче като Департамент "Пропаганда и Агитация". Тя се ръководи от Ким Йо-Джон, тридесетгодишната по-малка сестра на Ким Чен Ун, която разполага със сериозна власт зад кулисите, но рядко се показва пред публика.

Лицето на пропагандата е Ри Чун Хи, 74-годишната телевизионна говорителка, която от 1971 година с неизменния розов традиционен костюм, съобщава добри и лоши новини за Народна демократична република Корея.

Всъщност и прословутата реч на Ким Чен Ун от 22 септември не е произнесена лично от него. Той се снима с текста в ръка, седнал на бюрото. Цялото обръщение е прочетено по телевизията от гласа на Ри Чун Хи. Така младата Ким Йо-Джон и възрастната Ри Чун Хи са стожерите и разпространителите на великите планове на генерал Ким.


Говорителката Ри Чун Хи


Снимките на ракети и бомби

Департаментът "Пропаганда и Агитация" подбира и разпространява снимките от изстрелванията на севернокорейските ракети. От миналата година те публикуват все повече фотоси и видеа. Като например Ким, който инспектира миниатюрна атомна бомба, готова да бъде поставена на главата на ракета.

На 15 септември беше заснет и разпространен и тестът на балистичната ракета Hwasong-12, която прелетя над Япония. За случая бе използвана и самоходна ракетна установка. Големият камион се оказва невредим след изпитанието дали издържа на огън. Една от най-големите заплахи, идващи от страна на Пхенян, е именно способността да мести непрекъснато своите ракети, защото това намалява възможностите на американците да ги обезвредят.

В заключение: Ким иска да има оперативна ядрена ракета и да докаже това пред света. Пропагандата му помага да предаде посланието: "Искаме да установим равновесие между реалната и ядрената сила, та американците да не посмеят да мислят повече за военни опции".

Сестрата на КимКим Йо-Джон е церемониалмайсторът на режима, човекът, начело на пропагандата. От юли 2015 година тя ръководи департамента "Пропаганда и агитация" на мястото на възрастния Ким Ки-нам, който я въвежда в занаята. Според наблюдатели на режима в Пхенян, тя е в дъното на много събития, целящи да подхранват култа към личността на брат й. Но разликата между сестрата на диктатора и предшествениците й е, че тя действа с размах. Именно тя предлага образа на Ким като "човек от народа", с непрекъснати посещение на фабрики, инсталации, сгради, училища и детски градини. Нейна е и идеята страната да се отвори за чуждестранни посетители.

Швейцарският колеж

Много време информацията за дребната млада жена е доста оскъдна. Тя е родена на 26 септември 1987 година и няколко години посещава същото училище в Берн, Швейцария, като брат си. Така двамата живеят в непосредствен контакт, под зоркия надзор на чичо си и леля си и, а десетки агенти следят всяка тяхна стъпка.

Свидетели разказват, че Ким Йо-Джон непрекъснато е била следвана от жени, които са я придружавали по пътя от резиденцията до училището. През 2000-та година Ким Йо-Джон се връща в Северна Корея, но не се изключва междувременно да е учила в университет в чужбина. Връзката с брат й става все по-близка, и се усилва след смъртта на родителите й и възкачването му на власт.Първата публична поява

Около 2007 година Ким Йо-Джон влиза в партията и вероятно две години по-късно, тя се появява за първи път в обществото. Сестрата е редом до Ким в селскостопански университет. През 2013-та година е назначена за началник на кабинета на председателя. Скоро след това тя става шеф на пропагандата. Това е важен пост, защото САЩ и Съвета за сигурност на ООН наложиха санкции именно на департамента, ръководен от нея, считайки, че той е от изключителна важност.

Преместванията на Ким

Ким Йо-Джон диктува какво да пишат медиите чрез своята служба, решава кои снимки да бъдат разпространени, координира коментаторите, готови само при подаден знак да се обявяват в подкрепа на Пхенян. Анализатори твърдят, че са виждали сестрата на Ким в различни случаи да дава заповеди и прави знаци на охраната на брат си. Счита се, че именно тя е посъветвала лидера да бъде по-предпазлив при появите си пред публика, притеснена, че мерките за сигурност няма да издържат на атака.Бързи реакции

Нейна заслуга е, че направи комуникационната система по-гъвкава. Преди време минаваха дни преди да бъде публикувана реакция на правителството или на държавния ръководител, а сега отговорът идва в реално време. Цели отдели анализират публикациите за Пхенян, като обръщат специално внимание на социалните мрежи.

Други се занимават да поддържат жив огъня на революцията със стихотворения, слогани, разкази, плакати и пощенски марки. Паралелна дейност, която се добавя към мобилизационната кампания в страната, където всичко е замислено за "двойна употреба" - за граждански и военни цели. Северна Корея всъщност е в постоянно състояние на война.
Източник: webcafe.bg