Европейският съюз (ЕС) проучва опасността от миграционен натиск от Русия след обявената вчера от Кремъл частична мобилизация. Това съобщи на пресконференция днес говорител на Европейската комисия (ЕК), съобщава БТА.

От Брюксел уточняват, че европейското законодателство предвижда възможност бягащите от родината си руснаци да подадат молби за закрила. По неговите думи молбите трябва да се оценяват от властите, които са ги получили и всеки случай следва да бъде разглеждан поотделно.

В ЕС приемат за възможен наплив от молби за закрила, затова темата се обсъжда и се очаква да бъде утвърден общ подход. Говорителят уточни, че държавите от ЕС разполагат с възможността да откажат да допуснат през границите си пътник, за когото преценят, че може да създаде опасност за сигурността и обществения ред.

Говорителят поздрави и протестиращите срещу режима на Владимир Путин, защото "проявяват смелост да изразят своята позиция, особено при ограничените свободи на изразяване и събиране, и при пропагандния натиск". 

Продължава и работата по определянето на нови санкции срещу Русия. Според говорителя засега е неуместно да се организира среща между представители на ЕС и руския външен министър Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Държавите от ЕС са на мнение, че засега среща с Лавров не би довела до необходимия резултат.

Цените и ембаргото върху руския петрол трябва да бъдат решени на световно равнище, затова разговорите се водят в Г-7 . Европейските санкции срещу Русия имат смисъл, когато се въвеждат съгласувано и с широката подкрепа на партньорите на ЕС, добави говорителят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук