Водата за пиене, продавана в пласмасови бутилки, не е по-чиста от чешмяната, макар и да не представлява опасност за здравето на потребителите, смятат специалистите от Работната група за околната среда след двегодишни изследвания.
Групата е основана от учени с цел повишаване на контрола върху качеството на стоките и е базирана в американската столица Вашингтон. За по-точен резултат учените направили лабораторни анализи на една партида от 8 различни марки минерална вода в бутилки, продавана в 9 щата на страната и във федералния окръг Колумбия. В продуктите били открити 38 различни вещества, сред които алкалоида кофеин, аналгетика ацетаминофен, подобрители, разтворители, химични ферменти, използвани при производството на пластмаси, и дори радиоактивния изотоп стронций. Нивото на съдържанието им в питейната вода не надхвърля разрешените норми от федералните закони, но в два случая са нарушени стандартите за щата Калифорния, констатират авторите на изследването.
"В някои случаи водата в бутилките е замърсена не по-малко от чешмяната. При това хората плащат за този тип продукти 1 900 пъти по-скъпо. Потребителят би трябвало да разчита на нещо по-добро", отбеляза в тази връзка съавторката в изследването Джейн Хуулихън. Работната група е решила да изследва допълнително питейната вода в бутилките на две от марките. Става дума за "Сам`с чойс", продавана във веригата супермаркети "Уол-Март", и "Аркадия", продавана в магазините "Джайънт фууд". В тези води нивото на странични продукти на хлор като например трихалогенметан забележимо надхвърля нормата, установена в Калифорния. /ИТАР-ТАСС