Сили на талибаните настъпват към три големи града в южната и западната част на Афганистан, съобщи Би Би Си. Техни войници вече са в покрайнините на Херат, Лашкар Гах и Кандахар и водят ожесточени боеве с правителствените войски. Настъплението им срещу позиции на афганистанската армия започна с изтеглянето на американските сили от страната.

Според различни оценки, сега талибаните контролират около 50% от територията на страната (самите те твърдят, че вече са завзели 80% от Афганистан), но досега не са превзели нито един от големите градове.

Според депутата от афганистанския парламент Гул Ахмад Камин, има реална опасност талибаните да превземат Кандахар и те дори планират да го превърнат в своя временна столица. По думите му, в този град не е имало толкова ожесточени боеве от 20 години.

Талибаните атакуват едновременно от няколко страни и ако успеят да проникнат във вътрешността му , армията няма да може да употребява срещу тях тежко въоръжение, за да избегне жертви сред мирното население. В бежанските лагери в Кандахар сега живеят около 11 хиляди семейства.

Ако градът падне, правителството ще изгуби контрола над още пет-шест провинции в югозападната част на страната.

Изостря се напрежението и в Херат, в северозападната част на Афганистан. Съобщава се, че талибаните са проникнали от юг и вече се водят сражения най-малко на пет места.

Американските ВВС нанасят въздушни удари срещу нападателите. Правителствените сили са успели да си върнат контрола над летището.

Очевидци разказват, че много местните жители също вземат оръжие и се сражават с талибаните. Полевият командир на муджахидините Исмаил Хан, който е воювал срещу съветските войски при нахлуването им в Афганистан през миналия век, е организирал опълчение, за да помогне за защитата на града.

В столицата на провинция Хелманд - Лашкар Гах, талибаните са достигнали на 100 метра от сградата на местното правителство. В петък те също се доближиха до институцията, но армията успя да ги отблъсне.

Специалният посланик на Европейския съюз в Афганистан Томас Никласон заяви пред Би Би Си, че конфликтът ще се разгаря и че талибаните се стремят да възстановят своя "ислямски емират".