Американски военни взривяват свине, облечени в бронежилетки, за да проверят колко ефективна е подобна защита при взривяване на бронирана машина с войници от заложена край пътя бомба. Новината за тези опити предизвика буря от негодувание сред защитниците на животните. От министерството на отбраната на САЩ обаче са категорични – ако това помага да бъде спасен животът на войниците, свинете трябва да бъдат взривявани.
Разкритието за нечовешките изпитания направи най-популярното американско издание USA Today. Управлението за научни изследвания към Пентагона (DARPA) е извършило миналата година над 200 взрива, чието въздействие е било изпитвано върху свине и плъхове. Планира се изпитанията да продължат и през тази година.
Свинете ги обличат в бронирани жилетки и ги поставят в условия, имитиращи, че се намират в армейски джип “Хамър”. Целта на опитите е да се разбере дали в такива условия бронежилетката вреди на войника. Има версия, че отвеждайки удара от тялото, бронежилетката го насочва към главата, което е много по-опасно.

Съгласно получените данни свинете, взривени без бронежилетка, живеят след това средно по 24-48 часа. “Бронираните” свине се отървават по-леко. Изследователите са стигнали до извода, че теорията за опасността на бронежилетката и по-големия риск от раняване в главата при носене на бронежилетка е несъстоятелна. “Ако използването на опитни животни в нашите изследвания ни позволи по-добре да спасяваме живот и да предотвратяваме раняването на нашите войници, ние сме убедени, че имаме право на това”, казва Джейн Уокър, прессекретар на DARPA.
Newsru посочва, че до началото на 90-те години в САЩ живи свине са били използвани при краш-тестове, при които се проверява безопасността на автомобилите. На тази практика беше сложен край в резултат на протестна кампания, проведена от организацията Хора за етично отношение към животните. По данни на тази организация в резултат на опитите, провеждани от Пентагона, са били убити или увредени 320 000 животни. /БЛИЦ