Американските военни получиха нова система с лазерно оръжие. В близко бъдеще тя ще бъде инсталирана на десантния кораб "Портланд" на ВМС на САЩ, съобщава The Drive. Системата ще бъде поставена на кораба за тестови цели.
Бойният лазерен комплекс, разработен в рамките на програмата SSL-TM, е доставена в базата на ВМС на САЩ в щата Калифорния. Мощността на лазерния лъч на тази система достига 150 киловата, което позволява да се поразят например малки лодки и дронове на разстояние най-малко три километра.

За плановете за оборудване на "Портланд", най-новия десантен кораб, с лазерна система, бе официално обявено през 2018 г. Тогава американските военни съобщиха, че е планирано тестване на оръжието през четвъртото тримесечие на 2019 г.

В предишни години САЩ многократно са тествали различни лазерни системи както на кораби, така и на самолети. Още през 2012 г. лазерът LaWS беше тестван на един от американските миноносци, а през 2017 г. компанията Raytheon, по искане на Пентагона, изпита боен лазер за оборудване на вертолети Apache.

Превод и редакция: БЛИЦ