Южноафриканската полиция издирва заподозрени, които  обезоръжили двамата бодигардове на министър от правителството, после я заплашили с оръжие и я ограбили на оживена магистрала в Йоханесбург, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

Обирът е извършен, докато бодигардовете на министъра на транспорта Синдисиве Чикунга сменяли спукана гума в ранните часове на понеделник.

Твърди се, че трима въоръжени мъже изскочили от храстите, наредили на бодигардовете да легнат на земята, взели им пистолетите, след което насочили пистолет към Чикунга и й отнели някои лични вещи. 

„Веднага след този безпрецедентен инцидент започна издирване “, каза говорителят на полицията Атленда Мате.

Министърът каза вчера на депутатите в парламента, че изпитанието я е травмирало.

„Цялото преживяване беше много травмиращо, съсипващо, беше лошо“, каза Чикунга, добавяйки, че се опитала да се обади по телефона, когато разбрала, че нещо не е наред. „Но точно преди да мога да направя нещо, те отвориха вратата на колата, насочиха пистолета към главата ми и ми наредиха да изляза“.

Чикунга и нейните бодигардове изглежда са станали жертва на позната престъпна стратегия, използвана на някои от главните пътища в Република Южна Африка: обирджии поставят шипове на пътя и след това устройват засада на пътниците в превозното средство, когато започнат да сменят спукана гума.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук