Августовският въоръжен конфликт между Русия и Грузия трайно наруши отношенията между двете съседни страни. От днес стартират посредническите усилия на ЕС и ООН, да съберат противниците на една маса за преговори, се казва в коментар на Дойче веле.
Три месеца след края на войната грузинското ръководство не се отказва от гледната си точка: Русия носела цялата вина за войната през август. Грузинската армия атакувала южноосетинската столица Цхинвали при самоотбрана, за да предотврати руска инвазия, а Грузия била безпомощна жертва на руската агресия - уверява външната министърка Нино Каландадзе: "Ние не можем да действаме, а само се надяваме, че Русия ще се вразуми".
Русия е изтеглила войските си от грузинска територия, но в бунтовните области Южна Осетия и Абхазия все още има значително руско военно присъствие.
Освен това Русия призна двете области за независими държави.
За грузинците подобно нещо е неприемливо. Те гледат на Южна Осетия и Абхазия като на части от грузинската държава, поради което не са съгласни южноосетински или абхазки представители също да са представени на преговорите в Женева.
Министър Каландадзе казва: "Говорим за Русия, защото има само един противник и това е Русия. Това не са сепаратистките правителства. Сепаратистите се управляват от руснаците, това са руски представители, а не легитимни правителства, които да са избрани от народа."
Тъкмо този стил на незачитане на хората в Южна Осетия и Абхазия обаче допринесе за това, че жителите на бунтовните области все повече се отдалечаваха от правителството в Тбилиси. Преговорите в Женева сега предлагат възможност за установяване на диалог и със сепаратистите.
Съмнително е обаче, дали силно изпокараните страни изобщо ще се съгласят да седнат на една и съща маса на преговори. Опозиционният грузински политик Каха Кукава дори обвинява президента Михаил Саакашвили за това, че е провалил първия кръг на преговорите в Женева, който беше предвиден за месец октомври.
Кукава казва: "Разговорите в Женева бяха нов пример за дипломацията на Саакашвили: той злоупотребява с преговорите в името на пропагандни цели. Преговорите в Женева се провалиха и поради това, че Саакашвили искаше да даде изявление, в което да обяви, че Русия носи цялата вина за войната. Пред грузинския печат после той каза нещо много смехотворно: Прекъсването на преговорите било победа на грузинската дипломация. Така няма да стигнем далеч..." /БЛИЦ