Lan Kwai Fong е малък площад в Хонконг, който е популярен сред туристите със своите барове, клубове и ресторанти. Хората се събират там да пият по едно – две, а през уикенда, когато улицата, която преминава през площада е затворена, дори и по повече. 

А на Хелоуин площада се превръща в истинска зоологическа градина.

Жители и гости на Хонконг се редят на опашки в своите страшни костюми, за да влязат на площада и да станат част от най-голямото хелоуинско парти в цяла Азия.

„Хелоуин в LKF винаги е бил едно лудо улично парти. Но тази година настроението ще е друго“, казва сервитьорката Гема.

Заради месеците на протести и безредици Хонконг забрани носенето на маски на публични места. Не е ясно точно как тази забрана ще се отрази по време на празника, който те окуражава да покриеш лицето си.

Празненството може да се превърне в хаос, тъй като протестиращите имат намерението да маршируват до LKF, където да се смесят с тълпата. За полицията ще е трудно да каже кой е дошъл да се забавлява и кой е там, за да се опълчи на правителството.

Протестиращите не са необичайна гледка през уикендите в Хонконг.

Но на Хелоуин те може да са още повече, тъй като на същата дата се навършват два месеца от сблъсъците в метростанцията „Принц Едуард“. Десетки бяха арестувани.

Някои активисти планират да отбележат денят  на мястото на събитията – метростанцията. Други обаче призовават да маршируват от парк „Виктория“ до LKF.

Организаторите нарекоха събитието Masquerade Halloween и имат намерението да се възползват от Хелоуин за да заобиколят забраната за носене на маски.

Те призоваха участниците, облечени с маски и червени дрехи, да обикалят и за „пакост или лакомство“ и публикуваха предложения за страшни костюми.

Всъщност две – президентът Си Дзипин или Мечо Пух и Тереса Ченг, или Жокера.

Разбира се, властите се опитаха да цензурират и премахнат предложението от интернет пространството в Китай.

Полицията в Хонконг така и не отговаря на запитването на CNN как ще процедират със забраната за носене на маски по време на Хелоуин. На сайта им обаче пише, че ограничението важи само за нелегални сбирки и властите имат право да помолят всеки да свали маската си и и да покаже лицето си.

Според лидера на Хонконг, Лам, забраната имала за цел да потушат протестите и да държат бунтовниците отговорни за действията си, но единственото, което последва след изявлението й, бяха още по-насилствени и разрушителни сблъсъци.

Протестърите многократно нарушаваха закона, а много от тях бяха арестувани заради това.

Според Гема потенциалният хаос може да откаже хората от партито.

„Продължавам да разпитвам полицаите какво значи забраната за Хелоуин, но винаги получавам неясни, объркващи отговори“, казва тя.

Организаторите на партито на LKF обаче се подготвят за всякакъв развой на събитията. Тази година те слагат по-малко декорация и наемат повече охрана.

„Най-притеснен съм за децата, опитвам се да направя мястото безопасно за тях“, казва Алън Земан, организатор на събитието.

Сандийп, който има бар на LKF от седем години, се притеснява, че приходите му от тази вечер ще са много по-малки в сравнение с други години. Протестите вече са засегнали бизнеса му – миналият уикенд клиентите му били с 30% по-малко.

„Нашият бизнес зависи от големите укенди.

Един лош уикенд се отразява много на общите ни приходи, казва той. -
От началото на протестите до сега, онези, които не искат да участват в тях, предпочитат да си останат вкъщи, за да не попаднат случайно в някой сблъсък.

„Много е напрегнато в Хонконг напоследък, а баровете и ресторантите се държат на сетни сили заради намалелите продажби“, казва Гема.

Този Хелоуин е ясно, че хората ще носят маски, за да протестират. Не е ясно обаче колко ще са тези, които ще искат да се забавляват.

„Тази година няма да броим парите, които ще направим от Хелоуин. Просто ще сме щастливи, когато всичко приключи“, казва Земан.