Броят на исканията за аборт от страна на италианките се е увеличил значително заради финансовата криза, нададе тревога вестник „Кориере дела сера“.
Икономическите затруднения, изпитвани от италианците и италианките, се изтъкват в момента като мотив номер едно за абортите.
Миланската клиника „Манджагали“ само преди година и половина например беше истински рекордьор в Италия по брой новородени. В момента обаче тя е рекордьор по брой аборти в област Ломбардия.
1700 аборта са били извършени в нея през 2008. Докато преди години в клиниката се е чакало средно по седмица за извършването на аборт, сега се чака и по 12 дни за него.
Според данните на клиниката 12 на сто от жените, направили аборт, са безработни, 3 на сто са в търсене на работа, 10 на сто са студентки, 12 на сто - домакини. Или с други думи - една от всеки три жени е без постоянна работа.
В момента в Милано раждането на едно дете означава само през първата година разноски от 5000 евро за родителите му - под формата на памперси, количка, мляко на прах и др.
Сред имигрантките са все по-разпространени самоделните методи на аборт посредством специални хапчета, предизвикващи контракции и изхвърляне на плода. В повечето случаи причина за този вид абортиране е страхът на имигрантките, че могат да бъдат открити, че са нелегално пребиваващи./Pronto Sofia