Вдовицата на бившия южнокорейски диктатор Чун Ту-хван, ръководил страната с желязна ръка от 1980 до 1988 г., когато масови протести го принудиха да се оттегли, поднесе днес извинения за "мъките и травмите", причинени през управлението на съпруга ѝ, съобщи БТА.

Бившият генерал почина във вторник в дома си на 90-годишна възраст и все още е сред личностите, срещу които се отправят най-много нападки в Южна Корея.

"От името на мъжа си държа да поднеса дълбоки извинения за мъките и травмите, причинени по време на мандата му", заяви Ли Сун-джа в последния ден от петдневното държавно погребението на Чун.


Извиненията бяха кратки и тя не уточни какви грешки е извършил бившият диктатор, който никога не бе искал прошка приживе. Той пое контрола над Южна Корея при държавен преврат след убийството на силния човек в страната Пак Чон-хи през 1979 г. По време на управлението му масово бяха изтезавани дисиденти, потискана бе свободата на словото.

Наричаха Чун Ту-хван "палача от Гуанджу", тъй като бе заповядал на войските си да залеят с кръв бунт срещу неговия режим в този град през 1980 г.

По официални данни там са загинали 200 души, но според някои организации броят на жертвите е тройно по-голям. През 1996 г. Чун Ту-хван бе осъден на смърт за измяна, главно заради репресиите в Гуанджу, но апелативен съд смекчи присъдата, той получи президентско помилване и беше освободен.