Продължават спасителните действия по евакуация на бедстващия круизен кораб Viking Sky. Както БЛИЦ писа, 1300 души на борда се оказаха в капан в западното крайбрежие на Норвегия, след като двигателят на лайнера отказа. 

Към момента са евакуирани 115 от пътниците, седем от тях са били хоспитализирани. 

По данни на медиите в Норвегия, корабът е пътувал от град Тромс към Ставангер, когато капитанът е подал сигнал за бедствие. След започналата евакуация полицията е организирала лагер за прием на пътниците. Към района на инцидента са излетели три хеликоптера. 
Евакуацията протича трудно заради лошото време и силното вълнение. Спасителната операция ще продължава и през нощта. Не е ясно дали на борда на кораба има български граждани. От външно министерство заявиха пред БЛИЦ, че до момента нямат постъпила информация за това. 

Медиите разпространиха и ужасяващо видео от борда на бедстващия круизен кораб:


Междувременно стана ясно, че норвежката брегова охрана е получила втори сигнал за бедствие на кораб. За това съобщава Transport-online.

На борда на Captain Hagland се намират 9 души, към него са излетели два хеликоптера. 

Проверка на БЛИЦ установи, че няколко агенции за круизни пътешествия са предлагали пътувания с въпросният лайнер Viking Sky, като цените за круиз с тях край Норвежките фиорди са тръгвали от 670 евро. Опитът ни да се свържем с някоя от тях за повече информация бе неуспешен. 

Страшен кошмар край бреговете на Норвегия, спешно евакуират пътниците на круизен кораб (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Viking Sky е третият поред във флота на компанията Viking Cruises. Той е пуснат в експлоатация през 2017 година, с капацитет от 930 пасажери и разполагащ с 9 на брой палуби. 

"Този елегантен кораб предлага уникално изживяване, независимо дали релаксирате в зимната градина или се потапяте в безкрайния басейн. На борда ще се насладите на изискано обзавеждане и топла атмосфера в лаундж салоните с панорамни прозорци от пода до тавана, и на прекрасни гледки, слушайки на живо- пиано музика и отпивайки коктейли", пише в една от рекламните брошури на фирма за круизи у нас. 

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ