Руската противовъздушна отбрана се е сблъскала с удари от противорадарни ракети AGM-88 HARM. Това става ясно от публикация в социалните мрежи, в която руските сили публикуват снимки на останките от американските снаряди, информира украинското издание "Обозревател".

Няма официално потвърждение от украинска страна, но министърът на отбраната Алексей Резников многократно е заявявал, че Киев очаква доставки на този тип ракети.

На снимките: Останките от ракетите, публикувани в мрежата

Какво е известно за AGM-88 HARM и защо руснаците обръщат внимание на тази ракета

AGM-88 HARM е високоскоростна тактическа антирадарна ракета "въздух-земя". Накратко казано, тя е предназначена за унищожаване на вражески радари, включително на системите за противовъздушна отбрана.

HARM е разработена през 80-те години на миналия век и е способна да се насочва към високочестотни радари като ракетата не губи целта си, когато радарът е изключен (както някои други модели), а е способна да изчисли местоположението ѝ и да я унищожи.

Ефективното поразяване на целите е свързано и с много високата скорост на ракетата - AGM-88 достига максимална скорост от 2280 км/ч по време на полет, което е 1,8 пъти повече от скоростта на звука.

Характеристики на AGM-88 HARM:

- обхват: 25 до 150 км

- дължина на ракетата: 4,17 м

- диаметър: 0,25 м.

Какво не е наред?

Става дума за това, че тази ракета е предназначена за американски и някои европейски самолети, например F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Hornet и F-111 Aardvark.

Както е известно, такива изтребители не са на въоръжение в украинската армия. Също така няма информация, че снарядът е бил монтиран на самолети съветско производство. Машините в украинската армия просто не разполагат с необходимия интерфейс.

Също така няма официална информация, че САЩ или друга държава са предали на Киев ракети AGM-88 HARM. Въпреки това министърът на отбраната Алексей Резников неведнъж е заявявал, че очаква доставки на противорадарни ракети.

Как тогава украинските сили са успели да изстрелят AGM-88 HARM?

Тук има няколко възможности:

1. Възможно е Украйна тайно да е получила западните самолети, но това е по-скоро въпрос на теория на конспирацията.

2. Модифициране на съветски изтребители, което би осигурило интерфейс за HARM - например съветските изтребители на въоръжение в страните от НАТО биха могли да бъдат оборудвани с такава технология. Възможно е Киев да е получил няколко такива самолета.

3. Използването на наземна пускова установка за американски ракети. Въпреки че HARM не е проектиран да бъде изстрелван от земята, подобни случаи е имало и преди. Израелската армия използва корпуса на танк M4A1 Sherman за основа на ракетна установка AGM-45 Shrike - наречена "Килшон".

Опитът с британските ракети Brimstone също е в полза на ракета с наземно базиране. Тези ракети също са предназначени за изстрелване от въздуха, но украинската армия ги използва от земята благодарение на импровизирана пускова установка.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук