Украински противовъздушни артилеристи са унищожили във водите на Черно море руски ударен и разузнавателен дрон "Форпост", който е аналог на турския Bayraktar и струва 7 млн. долара (13.89 млн. лева). Това са съобщили от Военновъздушните сили на Украйна, предават световните агенции.

"През деня, 1 април 2024 г., военнослужещи от зенитно-ракетната бригада на Одеската бригада унищожиха във водите на Черно море руски ударен и разузнавателен БпЛА "Форпост".

Иля Евлаш, говорител на Командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна, уточнява, че дронът "Форпост" е един от най-скъпите дронове.

Според него този дрон е доста голям, "наподобява Bayraktar", може да извършва разузнаване и да носи допълнителен боен товар под формата на две ракети или друго оръжие за поразяване на наземни цели.

"ВВС разработиха доста добра мишена, ние рядко имаме такива, но успяхме да свалим един от най-скъпите ударни безпилотни летателни апарати от типа "Форпост". Той е свален от Одеската зенитно-ракетна бригада над акваторията на Черно море".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук