Руското министерство на отбраната на сутрешния си брифинг съобщи подробности за удара на Въоръжените сили на Украйна по център за задържане пленени "азовци" в ДНР с помощта на американските ракетни системи HIMARS, предават информационните агенции.

В резултат на провокацията на украинската страна са убити десетки украински пленници. 

"Днес, през нощта киевският режим извърши целенасочена и кървава провокация. По център за задържане в района на населения пункт Еленкова, в който са държани пленени украински военнослужещи, включително и членове на формированието "Азов", бе нанесен ракетен удар с помощта на американската реактивна система за залпов огън HIMARS.

Загинали са 40 души. Ранени са 75 военнопленници украинци. Освен това, също са ранени осем служители на центъра за задържане. 

В момента повечето украински военни доброволно се предават, знаейки за хуманното отношение на руската страна към военнопленниците. Дадената отвратителна провокация е извършена с цел сплашване украинските военнослужещи и предотвратяването на предаването им в плен", подчертаха от руското отбранително ведомство.  

По данни на украинската страна, при атаката са били ранени около 130 души, предава УНИАН. Агенцията не уточнява обаче как точно е бил нанесен удара.