Косово е Сърбия. За това настоя за пореден път сръбският президент Александър Вучич.

Той заяви, че няма да лъже хората, но повтори, че не е компромис, ако Сърбия загуби всичко и албанците получат всичко , предаде информационната агенция Бета.

Това е първият път, когато Вучич признава, че Косово вече не е част от Сърбия. В четвъртък Вучич каза на проправителствената телевизия Pink, че назначеният за косовски премиер Албин Курти говори "глупости", когато каза, че ако вдигне митата за внос на стоки от Сърбия и Босна, той ще въведе взаимни мерки вместо Сърбия.

По-рано косовски спецчасти нахлуха в северен район населен със сърби. Около 100 полицаи с 25 автомобила. Причините са неизвестни. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че властите в Прищина оттеглят молбата си за присъединяване към Интерпол.

В Белград приемат този неуспешен опит на Прищина да се присъедини към тази организация като голяма победа, предаде News.bg.

В Косово тази новина предизвика сериозно недоволство. Подобен провал на Прищина през ноември 2018 г. при гласуването на Общото събрание на Интерпол в Дубай завърши с нахлуването на косовските специални сили в северната част, сериозна политическа криза и налагане на 100% мита върху стоки от Сърбия.