Няколко протестиращи са задържани при опит да пробият полицейските кордони в близост до Ватикана, където е на посещение турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Цялата територия около Ватикана и площад Свети Петър е отцепена от съображение за сигурност. Въпреки това противниците на политиката на Анкара, преди всичко кюрди, се събраха недалеч от замъка "Сант Анджело“. Те носеха плакати, осъждащи политиката на Ердоган. Протестиращите наричат турския лидер "убиец“.

Посещението на турския президент, в хода на което той се срещна с папа Франциск, а също така ще проведе преговори с италианския премиер Паоло Джентилони и президента Серджо Матарела, е съпътствано с протести от страна на редица политици.

Представителите на партията "Свободни и равни“, която се оглавява от председателя на Сената Пиетро Грасо, и Съюзът на журналистите осъдиха Ердоган за отказа му да даде пресконференция.

Според тях турският президент е взел това решение, за да не отговаря на неудобните въпроси за нарушаването на човешките права в неговата родина. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!