Ислямските обичаи стават все по-неразбираеми за западните хора, особено след историята на ВВС, цитирана от "Марица", за така наречените "халала бракове". Те стават тогават тогава, когато една ислямска двойка прибързано се разведе, а след това осъзнае, че всъщност между двамата има любов до живот.

Според ислямските закони, за да се ожени отново за бившия си съпруг, жената трябва да се омъжи набързо за непознат, да спи с него (консумацията на брака е задължителна), да се разведе на сутринта и чак тогава да се ожени пак за бившия си.

ВВС намира една такава мюсюлманка в Източен Лондон. Тя била запозната с мъжа си на 20 години и му родила няколко деца. След раждането им той започнал да я бие редовно. Обикновено се ядосвал за похарчени пари. "Понякога ме е влачил за косата през няколко стаи. Веднъж поиска да ме хвърли от прозореца", разказва жената, която се представя като Фара.

Един ден, докато играела с децата си, й звъннал телефона и тя получила кратко текстово съобщение от мъжа си: "Талак, талак, талак!" (развод на арабски).

Когато един праведен мюсюлманин изрече тези думи три пъти на жена си, това значи, че се развежда с нея. Фара показала съобщението на баща си и той й казал: "Това значи, че бракът ти е приключил".

Фара се развела, но осъзнала, че побойникът, който я е влачил през три стаи за косата, е любовта на живота й. Тя иска да се върне при него, а както се оказало - той също. В този критичен момент идват халала браковете.

ВВС прави разследване и се оказва, че цял Източен Лондон гъмжи от обяви за халала бракове. И всичките са срещу солидно заплащане. Фактически жени плащат, за да спят с непознати.

Средната цена, която трябва да плати мюсюлманската жена, за да спи с непознатия и да се омъжи и разведе с него, е 2500 паунда. Медията си уговаря среща с един такъв образ, който преди това се хвали, че има цял екип за тези ужасяващи бракове.

Като разбира кои са пред него на живата среща, мъжът започва да обяснява, че всички това било майтап в социалните мрежи.

Активистката за правата на жените Хола Хасан обаче разказва друго.

"Има места в Лондон, където халала браковете се извършват от имамите. Те консумират брака си с непознатата жена направо в джамията, а след това канят и други мъже да спят с нея", разказва тя.

Самият Шериатски съвет на Лондон нееднократно заклеймява халала браковете.