Тленните останки на ликвидирания през 2013 година терорист и лидер на групировката "Имарат Кавказ" Доку Умаров вероятно са открити в планините на Ингушетия. Костите на опасния главорез и охранителите му са откарани в една от клиниките в столицата Москва. Там експертите трябва да установят самоличността на терористите, съобщава РЕН ТВ.
За ликвидирането на Доку Умаров е съобщавано поне 12 пъти. За първи път информация за смъртта му се появи през 2000 година. През декември 2013 година по време на пресконференция  президентът на Чечения изрази увереност, че страшилището Умаров, който бе сред най-издирваните престъпници в Русия, отдавна е мъртъв, а този, който намери трупа му, ще „стане голям воин”. През януари 2014 година той отново заговори за смъртта на Умаров, позовавайки се на запис от преговорите между главатари, в който се обсъжда кой ще наследи "Емира" на Кавказ.

На 8 април директорът на Федерална служба за сигурност на Русия Александър Бортников официално съобщи, че Умаров е мъртъв.

Няколко месеца по-късно лидерът на Чеченската република пък публикува снимки на мъртвия терорист, които, според някои съобщения, получил от човек, който бил до него, докато умирал.


 
Междувременно РЕН ТВ публикува и снимки от мястото, където бяха открити тленните останки на Умаров.

На кадрите се вижда човешки череп със съхранени зъби, кости и камуфлажно яке.  

След смъртта на Шамил Басаев Доку Умаров се превърна в „терорист № 1". Приписват му се много терористични атентати, като самият той пое отговорност за взривяването на "Невский експрес" през 2009 година, експлозиите в Московското метро през март 2010-а и атентата на летище „Домодедово” през януари 2011 година.

На 23 юни 2010 година САЩ го включиха в списъка си с международни терористи. За информация, свързана с местонахождението на терориста, американците даваха 5 милиона долара. На 11 март 2011 година Съветът за сигурност на ООН го включи в списъка на терористите, свързани с „Ал Кайда”. Същата година името му намери място и в Топ 10 на най-издирваните престъпници в света. 

Превод и редакция: БЛИЦ