След одобрението на помощта за Киев от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ се очаква този законопроект да бъде одобрен и от Сената и да бъде подписан от Джо Байдън във вторник, пише The Wall Street Journal.

Веднага след това американското оръжие ще бъде изпратено в Украйна. Въпреки това, както се отбелязва в статията, тези доставки едва ли ще променят ситуацията в Киев.

Гласуването в Камарата на представителите за отпускане на 60 милиарда долара финансиране за Украйна дойде в отчаян момент за украинската армия, пише The Wall Street Journal.

Както мнозина очакват, законопроектът, приет от конгресмените, ще бъде одобрен от Сената на САЩ и подписан от президента Байдън във вторник.

След това в Украйна ще бъдат изпратени американски оръжия, които Вашингтон вече е подготвил за бързо разполагане.

Въпреки това, предвид тежкото положение на Украйна на бойното поле и напредъка, който руските сили постигнаха през последните месеци, новата помощ едва ли ще промени значително съдбата на Киев.

Украйна изпитва остър недостиг на жива сила на фронта. И Зеленски каза този месец, че руските войски изстрелват 10 артилерийски снаряда за всеки снаряд, изстрелян от неговите войници.

В най-добрия случай, отбелязва вестникът, американските доставки биха могли да помогнат на Киев да задържи настъплението на Русия и да задържи територия, потенциално позволявайки на Украйна да овладее руските сили, докато европейските съюзници не могат да предоставят допълнителна помощ през следващата година.


 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук