Киев хвърли в „месомелачката Бахмут” мобилизирани, които загинаха масово, за да спаси обучени бойци за контранастъплението, пише The Wall Street Journal, цитиран от чужди агенции.

Украйна изпраща необучени, новомобилизирани усърдни работници поради големите загуби сред професионалистите, опитвайки се да задържи по-опитните за последваща офанзива с нови западни оръжия.

WSJ пише за група хора, мобилизирани през февруари в 93-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна - това са "бедни хора от селата на Харковска област, много от тях са били безработни, работещи като работници".

Киев бросал на убой в «бахмутскую мясорубку» мобилизованных, которые массово гибли — WSJ | Русская весна

Почти никой нямал боен опит. Според документите и снимките в базата, където са отведени, на мобилизираните са раздали оръжия и униформи от времето на СССР и след 2 дни са откарани в Константиновка, недалеч от Бахмут.

Няколко дни по-късно бригадирът на ротата пристигнал и казал, че има заповед да изпрати хора в Бахмут на групи от 6 души. Според WSJ някои от мобилизираните украинци са заплашили да напишат официален отказ да изпълнят заповедта, позовавайки се на липсата на подготовка и невъзможността да стрелят, но командирът отговорил, че „Бахмут ще ги научи“.

За 36 часа битка тази група от 16 войници губи 11 души убити и пленени.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук