Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън върви напред към приемането на законопроект в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван, въпреки заплахите от консервативната фракция на Републиканската партия да го свали, пише "Фокус".

Той е прав погледнато от страна на политическата съобразност и заслужава подкрепа от членовете на двете партии, като се има предвид какво би означавало потенциално украинско поражение за националната сигурност на САЩ, пише The Wall Street Journal в материал, представен без редакторска намеса.

Планът на Джонсън е да раздели законопроекта за помощта, който вече беше приет от Сената, на четири части – по една за Украйна, Израел и Тайван, и една, която пакетира различни приоритети на републиканската политика, като конфискуване на руски активи.

Тези, които преминат, ще бъдат опаковани и изпратени обратно в Сената. Той се надява на гласове в събота, което означава, че конгресмените не могат да се оплакват, че не са получили обещаното 72-часово предизвестие, за да прочетат законопроектите.

***

Необходимостта е спешна, защото позицията на Украйна се влошава. Недостигът на украинската противовъздушна отбрана позволява на руската армия да доминира във въздуха за първи път от две години. Градовете на Украйна са изложени на риск и отбраната й можа да свали само седем от 11 руски снаряда при неотдавнашен залп по електроцентрала. Останалите четири унищожиха завода.

Украйна намали наборната възраст от 27 на 25 години, а живата сила е крайно необходима. Но дори украинците, които демонстрираха, че не желаят да живеят под ботуша на Владимир Путин, ще се чудят дали да заемат предна линия, ако им липсват амуниции, за да стрелят по врага.

"Украйна не може да задържи сегашните позиции без бързото възобновяване на американската помощ“, както отбеляза Фред Кейгън в доклад от вторник в Института за изучаване на войната. Само САЩ разполагат със запаси, за да предоставят оръжия бързо и в необходимия брой. Руснаците са превзели район с размерите приблизително на Детройт от януари и е възможен руски пробив до лятото.

Републиканците в Камарата на представителите, които заплашват да свалят г-н Джонсън заради Украйна, си въобразяват, че могат да провалят помощта и да се върнат без последствия към ударите по Джо Байдън за кризата на южната граница. Те грешат и тъжната ирония е, че подобни заблуди за света обикновено са запазени за прогресивната левица.

При сегашната тенденция Кремъл в крайна сметка ще спечели войната и г-н Путин няма да се задоволи само с източната част на Украйна. Той иска да подчини цялата страна, както планира, когато за първи път се опита да превземе Киев. Той няма стимул да преговаря сега, когато смята, че САЩ може да изоставят Украйна.

Какво би означавало за руснаците да контролират огромна нова граница с Организацията на Северноатлантическия пакт? Г-н Путин би бил в много по-силна позиция да нахлуе в балтийските държави, които той също смята за загубени руски провинции. И това е като за начало.

Тези, които смятат, че г-н Путин не би посмял да се изправи срещу НАТО, винаги са разбирали погрешно амбициите на руския диктатор. Те са същата тълпа, която ни увери, че г-н Путин няма да посмее да тръгне към Киев през 2022 г.

Дори г-н Путин все още да не е готов да се изправи срещу Запада, НАТО пак ще бъде принуден да се подготви за тази възможност – и да я възпира. Ако г-н Путин контролира Украйна, "НАТО трябва да очаква да се изправи срещу големи руски конвенционални сили по цялата си граница от Черно море до Арктика“, както казва г-н Каган. Картите илюстрират разликата между разполагането на НАТО и Русия в зависимост от това кой печели в Украйна.

Тази заплаха би изисквала огромна промяна в отбранителната позиция на европейския континент наравно със Студената война. Ще са необходими повече американски войски, самолети, батареи за противовъздушна отбрана, танкове и самолети за наблюдение, за да се втвърди източният фронт на Алианса.

Тогава тези активи няма да са на разположение за управление на тихоокеанската заплаха от Китай, което критиците на Украйна от Републиканската партия твърдят, че е техен приоритет.

Не очаквайте европейците да се вслушат в молбите на САЩ да ограничат отношенията си с Китай, след като САЩ оставят бъркотия в задния им двор. Това не е ситуация, която Доналд Тръмп би трябвало да иска да наследи, ако спечели през ноември.

***

Г-н Джонсън досега се взираше в малката група, която иска да го отстрани от власт, и той е прав да го направи. Няма да го уважават повече, ако капитулира. Ако планът му се провали, резервният вариант е петиция за освобождаване от отговорност, която ще наложи гласуване на законопроекта на Сената. Това е по-добре от изоставянето на Украйна и се надяваме достатъчно републиканци да го подкрепят, ако колегите им отхвърлят другите законопроекти.

Г-н Байдън, от своя страна, има задължението да привлече демократите по законопроекта за помощта и неговото мнение на тези страници е добре дошло, макар и късно в оформянето на дебата.

На фона на всички политически борби на Капитолийския хълм републиканците имат двоен избор между това да помогнат на приятелите на Америка в Киев или да ги изоставят на империята на Путин. Последното би било катастрофа за Съединените щати и Републиканската партия ще ще са виновни за това, колкото демократите бяха виновни за колапса на Сайгон през 1975 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук