Стратезите и политиците смятат, че украинската армия няма да постигне голям напредък през 2023 г. и обмислят как новата военна помощ може да промени баланса на силите на бойното поле следващата пролет.

Настоящата кампания на Украйна за възстановяване на територии, окупирани от руски войски, може да продължи още много месеци. Но военните стратези и политици на Запад вече започват да мислят за пролетната офанзива през следващата година, пише Wall Street Journal.

Това отразява осъзнаването, че борбата на Украйна за изгонване на въоръжените сили на РФ вероятно ще отнеме много време.

Когато започна контранастъплението през пролетта, оптимистите се надяваха, че украинските войски могат да повторят успеха си от миналата година, като разбият руските сили. Но първоначалният опит да се използват новодоставени западни танкове и броня за пробиване на руските укрепени позиции закъса.

Оттогава напредъкът е бавен и болезнен. Нов тласък все още може да има в близко бъдеще. Но военни лидери и политици вече се чудят какво може да се постигне през следващите няколко месеца и как да се подготвят за продължителен конфликт.

В Киев и Европа са загрижени, че политиците и избирателите могат да започнат да възприемат войната в Украйна като блато и недоволството към Украйна ще расте.

Дори западните поддръжници на Киев да останат решителни, времето изтича и украинската армия изчерпва своите боеприпаси, оборудване и жива сила.

Целта на Киев сега е настоящата офанзива да бъде достатъчно успешна, за да покаже на украинските граждани и поддръжници във Вашингтон, Берлин и други столици, че тяхната подкрепа трябва да продължи.

Президентът Байдън на срещата на върха на НАТО в Литва миналия месец каза на украинския президент, че подкрепата на САЩ ще остане непоколебима. Съединените щати, съюзниците от НАТО и Япония обещаха да разработят дългосрочни планове за сигурност на Украйна. 

Пентагонът продължава да снабдява Украйна с най-новите оръжия (последно изпрати смъртоносни касетъчни боеприпаси) и съюзниците помагат като изстрелваните от въздуха крилати ракети.

Междувременно висши военни лидери предупреждават от месеци, че сравнително бързите победи на Украйна през миналата година няма да бъдат лесни за възпроизвеждане. Генерал от армията на САЩ Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете, многократно е критикувал предложенията Киев да прекъсне контролирания от Русия сухопътен коридор в Югоизточна Украйна или да изолира Кримския полуостров, който Русия превзе през 2014 г.

Американски и други западни служители се надяваха, че значителен украински пробив може да осакати руските сили толкова много, че президентът Владимир Путин да седне на масата за преговори тази зима, за да говори сериозно за някакъв вид споразумение. Според дипломати шансовете за това сега изглеждат минимални.

Вместо това Русия засилва физическата си защита в Украйна, добавяйки още войници и увеличавайки производството на боеприпаси и оръжия. Западът също изгражда своята оръжейна индустрия, увеличавайки възможността за продължителна война на изтощение.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук