Учени от Токийския университет и инженери от компанията Hitachi са създали система, която позволява снимане, предаване и възпроизвеждане на триизмерен видеосигнал в режим на реално време, съобщи TechNews.bg.


Системата TransCAIP се състои от три части – снимачна конструкция, персонален компютър и дисплей.
Снимачната конструкция използва 64 видеокамери, разположени в двумерна матрица. Всяка камера е свързана с персоналния компютър чрез LAN кабел и има вграден HTTP сървър, който изпраща последователно снимки в JPEG формат.

Компютърът обработва сигналите от камерите и формира 64 отделни потока от изображения към дисплея. Получавайки потоците, дисплеят създава обемно изображение с помощта на вградените лещи.

Принципът на работа на системата е аналогичен на интегралната фотография. Всяка камера формира изображение под своя собствен ъгъл на виждане. Премествайки се спрямо екрана, зрителят попада в зрителния ъгъл на една или друга камера и всеки път вижда сцена в една от 60 вероятни позиции (какъвто е стандартът на интегралната фотография).

Зрителят може и да не се премества, като в този случай всяко от неговите очи ще попада на различно изображение и пак ще бъде постигнат стереоскопичен ефект.

Главното предизвикателство за учените сега е да подобрят качеството на изображението. Едва тогава ще се пристъпи към комерсиална реализация на технологията. Първите системи TransCAIP се очакват на пазара след 5-10 години. /БЛИЦ