Експериментална японска мисия за изчистването на "космическия боклук" от земната орбита завърши с неуспех. Това съобщиха японските власти, което постави в неловко положение Токио, отбелязва "Франс прес".
Над 100 млн. отломки боклук се смята, че кръжат около планетата, включително изхвърлено оборудване от стари спътници и парчета от ракета, които според експерти могат да представляват опасност за бъдещо изследване на Космоса.

Учени от Японската агенция за изследване на космоса (JAXA) са се опитвали да тестват електродинамично "въже", създадено с помощта на компания за рибарски мрежи, за забавяне на боклука в орбита и да го изтикат в по-ниска орбита.

Надеждата е, че боклуците, натрупали се след повече от 5 десетилетия на изследване на Космоса от човека, в крайна сметка ще влязат в атмосферата на Земята и ще изгорят безопасно преди да имат възможност да паднат на повърхността на планетата.

700-метровото въже, направено от тънки жици от неръждаема стомана и алуминий, е трябвало да бъде опънато от товарен космически кораб, изстрелян през септември, носещ доставки за астронавтите на Международната космическа станция.

Проблемите са възникнали бързо обаче, като техници са се опитвали в продължение на дни да подобрят ситуацията, но са имали само една седмица за извършването на задачата, преди корабът да влезе отново в атмосферата на Земята преди зазоряване в понеделник.

"Смятаме, че въжето не се освободи", изтъкна водещият изследовател Коичи Иноуе, добавяйки: "Със сигурност е разочароващо, че прекратихме мисията без да реализираме една от основните цели."

Това е пореден неуспех за JAXA и идва само няколко седмици, след като агенцията трябваше да се откаже от мисия, опитала се да използва мини-ракета, за да изпрати сателит в орбита.

Агенцията също така изостави скъп свръхмодерен сателит, изстрелян през февруари миналата година, чиято задача беше да търси рентгенови лъчи, идващи от черни дупки и галактики, след като загуби контакт с космическия кораб.