Слънчевото затъмнение от 21 август миналата година е предизвикало вълни в най- горната част на земната атмосфера, които са наблюдавани за първи път от изследователи, съобщи агенция ЮПИ, цитирана от БНР
Затъмнението над Северна Америка беше наблюдавано не само от милиони хора, но и от 2000 позициониращи сензора, инсталирани по пътя му от специалисти от обсерваторията "Хейстак" на Масачузетския технологичен институт и от университета в Тромсьо, Норвегия. Данните от сензорите потвърдиха предположенията на специалистите. Бързото охлаждане и загряване на йоносферата, причинено от прекъсването и появата на слънчевите лъчи, образувало V-образни атмосферни вълни, подобни на тези, предизвиквани от движеща се във вода лодка.

"И pследването разкри сложните връзки между Слънцето, Луната, земната неутрална атмосфера и йоносферата и демонстрира постоянните свързващи процеси между различните компоненти на земната атмосфера", пишат учените в сп. "Geophysical Research Letters".

Тези вълни са прогнозирани теоретично още през 60-те години на миналия век, но за първи път тяхното съществуване е доказано.