Венеция е изправена пред опасност от разруха - за това алармира в документ Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), съобщава Труд.

Поради тази причина един от най-красивите градове на света вероятно ще бъде изваден от престижния списък на културните ценности на планетата и поставен в този на заплашените от гибел.

ЮНЕСКО обвинява за съсипията и упадъка на “Ла Сиренисима”, както някога са наричали спокойната и величествена венецианска република, правителството на Италия и местните управници.

“Неоправданото продължаващо развитие на Венеция, климатичните промени и масовият туризъм заплашват да причинят необратими отрицателни промени в изключителната универсална стойност на града”, пише в доклад Центърът за световно наследство към организацията на ООН.

Според институцията вдигнатите през последните години високи сгради на хотели и паркинги освен че имат отрицателно визуално въздействие, са причинили хаос в придвижването и поради тази причина е трябвало да бъдат построени далеч от историческия център.

Защитниците на околната среда и културното наследство припомнят още, че големите вълни, генерирани от допусканите до преди броени месеци гигантски круизни кораби, са подкопали опасно основите на Венеция и са застрашили крехката екосистема на нейната лагуна.

Освен това градът е посещаван от десетки хиляди туристи дневно, които му нанасят непоправими щети, не само поради лошо възпитание или невежество, но и поради безмилостното пренатоварване на приемствения му капацитет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук