Европейският съюз няма да тръгва „на война" или да търси отмъщение срещу Великобритания в преговорите за излизането ѝ от блока, но Лондон не може да бъде част от единния пазар, без да приеме свободната миграция. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.
„Британските ни приятели трябва да знаят, че, да, искаме да имаме нормални, приятелски отношения с Обединеното кралство; че, да, и дума не може да става да тръгнем на война или да преговаряме в дух на отмъщение с британците. Ако обаче британците наистина искат да имат свободен достъп до вътрешния пазар, те трябва да се съгласят да уважават всичките му правила, включително свободното движение на работещи", каза Юнкер в реч в белгийския град Брюж.

„Европа не бива да се отказва от принципите си, за да има мир в отношенията с британските ни приятели. Европа е Европа и ако някой иска да е част от основното постижение – вътрешния пазар, то всеки, включително британците, трябва да спазва правилата", подчерта председателят на Еврокомисията.