Северна Корея изстреля четири балистични ракети с малък обсег към Жълто море. Южнокорейските военни са засекли изстрелванията „от Тонгрим, провинция Северен Пьонган, към Западно море“, се казва в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на страната, използвайки друго име за Жълто море.

Поредицата от изстрелвания на Северна Корея включваше междуконтинентална балистична ракета и една, която се приземи близо до териториалните води на Южна Корея за първи път от края на Корейската война през 1953 година.

Те прелетяха около 130 км с надморска височина от около 20 км и скорост от около 5 маха“, добавя се в изявлението на командването в Сеул. Мах представлява пет пъти скоростта на звука.

САЩ и Южна Корея предупредиха, че тези изстрелвания могат да доведат до ядрен опит на Северна Корея.

Ракетната активност на Пхенян идва на фона на най-големите съвместни военновъздушни учения на САЩ и Южна Корея „Бдителна буря” (Vigilant Storm), които се провеждаха пет дни и трябваше да приключат в петък, но бяха продължени с един ден до събота включително. Пхенян ги определи като "агресивни и провокативни". Тези учения наострят Северна Корея, която ги възприема като репетиции за нахлуване.

САЩ задействаха в учението два тежки бомбардировача с голям обсег на действие B-1B, което се случи в последния ден от маневрите. В миналото Пхенян се гневеше от разполагането на американски стратегически оръжия като B-1B и ударни групи от самолетоносачи на или край Корейския полуостров. Въпреки че свръхзвуковият B-1B вече не носи ядрени оръжия, американските ВВС го описват като „гръбнака на американските бомбардировачи с голям обсег на действие“. 

Оръжейния товар на самолета включва крилати ракети и лазерно насочвани бомби. Обсегът му пък може да бъде разширен чрез презареждане във въздуха, което му дава възможност да нанася удари навсякъде по света.

Ан Чан Ил, учен по севернокорейски изследвания, каза пред АФП, че заради статута на B-1B като ключов стратегически актив на САЩ, разполагането му в ученията с Южна Корея се разглежда от Северна Корея като „значителна заплаха“.

B-1B бяха задействани, ден след като Южна Корея вдигна бойни самолети в отговор на това, което според нея е мобилизирането на 180 севернокорейски военни самолета. Експерти казват, че Пхенян е особено чувствителен към тези учения, тъй като неговите ВВС са едно от най-слабите звена в армията му, на която й липсват високотехнологични реактивни самолети и обучени пилоти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук