Пробит покрив, почернял камък и зейнали дупки, където някога е стоял шпилът. Това се вижда от снимки, направени с дрон на катедралата "Нотр Дам" след пожара, пише Си Ен Ен.

Снимките, направени от Лана Сатор, показват интериора на средновековната католическа църква и какво е останало след драматичния срив на шпилята на конструкцията.
 

Френският президент Емануел Макрон обеща да възстанови катедралата, една от най-известните забележителности на Париж.

По-рано бе оповестено, че стойността на възстановителните работи ще струва 1 млрд. евро. Възстановяването на опожарения храм може да отнеме до 5 години. Дарителската кампания за възстановяването на изгорялата парижка катедрала „Нотр Дам“ е събрала над 1 млрд. евро. Голяма част от светините, съхранявани в „Парижката Света Богородица”, бяха спасени от огнения ад, който се разрази в понеделник вечерта. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството. Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени. 
 Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля.  Трите големи кръгли витража от 13-и век са спасени. Двата по-големи - северният и южният, са с диаметър 13 метра. Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне. Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха. 
 


Реставраторите, изследващи парижката катедрала след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня. В него се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънния венец. 
 Превод и редакция: БЛИЦ