За първи път от 21 февруари насам руският президент Владимир Путин събра постоянните членове на Съвета за сигурност на среща на четири очи.

„Днес имаме планиран въпрос: Министерството на извънредните ситуации предлага да обсъдим въпроси за подобряване на гражданската защита. Да започнем да работим“, каза Путин в началото на срещата.

От снимки, публикувани на официалния сайт на президентството, става ясно, че срещата се е провела в Кремъл. На нея са присъствали почти всички ключови фигури от руското ръководство - Валентина Матвиенко, председател на Съвета на Федерацията, Вячеслав Володин, председател на Държавната дума, Дмитрий Медведев, заместник председател на Съвета за сигурност и бивш президент и премиер на Русия, Николай Патрушев, секретар на Съвета, Владимир Колоколцев, министър на вътрешните работи, Сергей Лавров - външен министър, Сергей Шойгу, министър на отбраната, Александър Бортников, председател на Антитерористичния комитет, Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване, Сергей Иванов, специален представител на президента и Александър Куренков, министър на извънредните ситуации.

За последен път заседание на Съвета за сигурност в присъствен формат се проведе в Кремъл на 21 февруари. На него се обсъждаше въпросът за признаването на Донецката и Луганската народни републики. След срещата Путин призна независимостта им, а три дни по-късно, на 24 февруари, обяви началото на „специалната военна операция“ в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук