Руското министерство на отбраната съобщи, че на 18 март в хода на специалната военна операция в Украйна за първи път е била използвана хиперзвуковата ракета "Кинжал". 

"Авиационният ракетен комплекс "Кинжал" с хиперзвукови аеробалистични ракети е унищожил голям подземен склад за ракети и авиационни боеприпаси на ВСУ в Делятин в Ивано-Франковска област", уточнява говорителят на ведомството генерал-майор Игор Конашенков.  

Това е първото в световната военна история бойно използване на хиперзвукова ракета. 

Трябва да се припомни, че за носител на дадената ракета се използва модифицирана версия на изтребител прехващач МиГ-31К или бомбардировач Ту-22М3М.

"Кинжал" е най-добрата хиперзвукова ракета в света. Към този момент само Русия и Китай доказано имат подобен клас оръжие.

"Кинжал" се изстрелва от самолет и има максимална скорост от около 12 000 км/ч. Обсегът е 2 000 километра. Ракетата може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Поради своите характеристики "Кинжал" е неуязвим за всички съществуващи към днешна дата противоракетни комплекси.

От края на 2017 година 10 самолета МиГ-31К, въоръжени със системата "Кинжал" са разположени на пилотно бойно дежурство в граничещия с Украйна Южен военен окръг.

МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Изтребителят се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3300 километра.

Конашенков съобщи още, че руската оперативно-тактическа, армейска и безпилотна авиация са ликвидирали 69 военни обекти на Въоръжените сили на Украйна през нощта срещу 19 март. 

Той уточни, че са унищожени четири командни пункта в населеното място Забуяне, четири зенитно-ракетни комплекса — три С-300 и един Бук-М1, 12 склада за ракетно и артилерийско оръжие и др.

Освен това авиацията на ВКС на Русия е свалила 12 безпилотни летателни апарата (БЛА) на украинската армия.

Общо от началото на руската специална операция в Украйна са унищожени 196 БПЛА, 1438 танка и други бронирани машини, 145 реактивни системи за залпов огън, 556 полеви артилерийски оръдия и минохвъргачки и 1237 единици специални военни машини.