Карта на света, открит в началото на 20 век, може да се окаже изключително важна за разгадаването на редица мистерии, свързани с възникването на човешката цивилизация. Тя би могла да пренапише хода на историята ни, каквато я познаваме днес и дори да представи доказателство за намесата на извънземни в делата на древните хора.
Открита през 1929 г., тази карта, датираща от началото на 15-ти век, показва света с безпрецедентна точност и детайлност. Смята се, че картата е нарисувана от турския адмирал и картограф Пири Реис през 1513 година.

И до днес изумителното му творение озадачават учени и историци от цял свят със своето съвършенство и прецизна детайлност. Картата на Пири Реис е била предмет на стотици дебати в продължение на много години, тъй като учените не могат да разберат, нито да обяснят ĸaĸ изобщо е възможно картата да съществува.

Загадките, свързани с картата са многобройни, но като че ли всички те произлизат от въпроса как е направена, за да бъде толкова точна и вярна? Изключително детайлното изобразяване на континенталния релеф и прецизното и точно съдържание, се смятат за невъзможно постижение в онези тъмни векове на примитивна и груба картография. Точно това е и причината, някои експерти да смятат, че картата на Пири Реис може би е доказателство за извънземни. Според тази хипотеза, пришълци от космоса са помогнали за създаването на тази удивителна карта, която в последствие е попаднала в ръцете на турския адмирал.За това говори един от най-озадачаващите елементи от картата — изображението на Антарктида. Този леден континент е изобразен много детайлно и точно, макар по онова време все още да не е официално открит. Това става около 2 века по-късно — през 1773 г. когато капитан Джеймс Кук официално открива Антарктида. Учените се питат как е възможно през 1513 г. Пири Реис да направи с такава точност географски детайли, които не са били открити и известни на хората до 1952 г.?

Още по-озадачаващ обаче, се оказва фактът, че на картата, Антарктида е нарисувана без ледената си покривка, която покрива континента в продължение на най-малко 6000 години, а освен това е поставена доста по на изток, отколкото е днес.
Някои експертите не са съвсем сигурни, че това наистина е Антарктида, въпреки точното описание на бреговата линия, което поражда редица въпроси, останали без отговор.

Дали Антарктика не е преминала през внезапна географска и климатична промяна за онези два века, които стоят между създаването на картата на Пири Реис и откритието, което прави Капитан Кук?Заключенията, до които достигат експерти, позовавайки се на най-новите проучвания за историята и създаването на земята, показват, че последният път, когато Антарктика не е била покрита изцяло с лед и сняг е бил около 4000 г. пр.н.е.

Но според данни, събирани от разузнавателната техническа ескадрила на ВВС на САЩ, мистериозната карта наистина "показва бреговата линия на Антарктида, но тя е картографирана, преди да бъде покрита с дебелия си леден слой". Това означава ли, че информацията от картата е от преди хиляди години и кой е предоставил на турския картограф?

Една от теориите за произхода на картата е, свързана с неизвестна древна цивилизация, която е владеела моретата и океаните. При непрестанните си завоевателски плавания, тези древни хора са описвали и прерисували всели сантиметър от континенталния релеф, създавайки изключителната тайнствена карта.

"Оказва се, че в древността точната информация се е предавала от човек на човек“, обяснява професорът по история Чарлз Хапгуд от Университета в Кийн, Ню Хампшър, който е автор на няколко книги по темата за древните, загадъчни карти. „Изглежда, че информацията в тази морска карта идва от неизвестен народ, който я е предавал на други народе, които е срещал по пътя си. Може би става дума за минойците и финикийците, които за около хиляда години, ако и повече, са най-великите мореплаватели на древния свят."

Все пак, съществуват и други, много по-странни теории за произхода на тази карта.

Ерих фон Деникен, швейцарски автор, който вярва, че извънземни са повлияли на раната човешка култура, е привърженик на теория, според която в съставянето на тази подробна и детайлна карта са участвали и извънземни.

Според него, картата е толкова подробна и точна, защото е прерисувана от въздушни снимки, заснети от космоса.

"Космически кораб или сателит се рее над Кайро. Той насочва своята камера право надолу и снима. Когато заснетите изображения биват проявени, на тях се вижда всичко, намиращо се в радиус от около 5000 мили от Кайро. Всяка една гънка от земната повърхност и континентални очертания се възпроизвеждат точно, тъй като се намират точно под обектива. Но колкото по-отдалечени от центъра на картата са страните и континентите, толкова по-изкривени са те. Защо става така? Благодарение на сферичната форма на Земята, разбира се. При създаването на двуизмерни карти се получава изкривяване и континентите, които са далеч от центъра "потъват надолу". При една такава космическа снимка Южна Америка, например, изглежда странно изкривена и удължена, точно както е изрисувана върху картата на Пири Реис“, обяснява Деникен, давайки чудесен пример с днешните космически технологии, разработени от човека.

Източник: fakti.bg