Изтичането на документи от Форин Офис (Министерството на външните работи на Обединеното кралство) за натиск върху средствата за масово осведомяване взривява мита за традициите на независимата преса в Обединеното кралство, заяви в неделя говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

„Британски досиета, документи и материали, приписвани на британското външно министерство, бяха разкрити в световната мрежа", заяви Захарова.

"Публикуването на тези материали унищожава мита, че във Великобритания има свобода на словото, че тя има традициите на независимата преса, че има разстояние между пресата и политическия естаблишмент “, каза тя в интервю за „Воскресни вечери" с предаването на Владимир Соловьов.

Според руския дипломат скорошното интервю на Опра Уинфри с принц Хари и Меган Маркъл, херцогиня на Съсекс, е допринесло за дискредитирането на британските медии.

„Друго колосално нещо, свързано с разкриването на онова, което Великобритания нарича своите традиции на свободата на словото, се случи по време на прословутото интервю, което шокира света", каза Захарова.

"Херцогът и херцогинята на Съсекс заявиха, че институтът на монархията по принцип е в мълчаливо споразумение с таблоидите, че всеки човек има своята роля с тях, разказа руската дипломатка.

"Е, те казаха достатъчно, за да се види, че няма безпристрастност и, което е най-важното, няма независимост и обективност в британските таблоиди", обясни още Захарова.

Мария Захарова каза на брифинг по-рано, че в документите, вероятно на Министерството на външните работи на Обединеното кралство, публикувани в началото на февруари, се посочва, че Лондон подкрепя чрез посредници така наречените независими средства за масова информация.

Лондон е създал секретна мрежа от блогъри с влияние в рускоезичния сегмент от социални мрежи за създаване на условия за смяна на режима в Русия и подкопаване на руското влияние в Източна Европа и Централна Азия.