Починалият преди дни от тумор на дебелото черво всепризнат тартор на мафията през последните години Матео Месина Денаро никога не е минавал под венчило, не защото е съзнавал, че ще почерни живота на избраницата си.

Организатор и участник в най-кървавите атентати на “коза ностра” в началото на деветдесетте години на минали век срещу магистрати, политици, бизнесмени и журналисти, той е получил няколко доживотни присъди и през 1993 г. се е спасил от решетките, потъвайки в дълбока нелегалност.

Живот извън закона, в който наистина е изключително трудно да запазиш свободата си, издирван от силите за сигурност на Италия и цяла Европа, камо ли да се грижиш за съпруга и семейство.

Но според добре познаващия мафиотските нрави писател и наблюдател на в. “Кориере дела сера” Роберто Савиано, споминалият се дългогодишен “капо ди тути капи” въобще не е страдал от прекалена хуманност, та да се замисли върху лошото, което би сторил на евентуалната си половинка.

Не, като върл донжуан от най-ранните си години и наследствен мафиот Месина Денаро просто е спазил неписаните морални закони на “Коза ностра”, които повеляват грижа до гроб за жената, която си завел до олтара и никаква изневяра. Иначе не се захващай със семейно начинание, защото може да последва и куршум.

Ама ако искаш да останеш сериен прелъстител завинаги, тоест многоженец, като в същото време печелиш доверие и надеждност сред висшестоящите ти в мафиотската йерархия босове, единственият начин да бъдеш един от тях е да си останеш вечен ерген.

И тогава ти си “чист” в очите на “почтеното общество” на организираната престъпност, докато “омърсени” от сексуалните ти напъни са момичетата, които си вкарал непорочни в леглото си, както и омъжените жени, които си навил да прелюбодействат. Та според Савиано донжуанът-мафиот избира точно този път - на “чистия” вечен ерген, пише "Труд".

И животът на Матео Месина Денаро, който остава в тайна три десетилетия, се върти малко или много все около жени, които не само го даряват с любовта си, но и го защитават и укриват. Били са много, но се знаят онези сред тях, които са оставили сериозен отпечатък в битието му, като на първо място в класацията от нежни завоевания е австрийката Андреа Хасленер.

Тя е родена на 15 януари 1968 г. в град Лелиенфелд, където живее и сега. По-малка е от “кръстника” с шест години, запознават се през 1989 г. във ваканционно селище в Сицилия и остават заедно до 1993 г., включително през периода на споменатите касапници на мафията.

Според нейни познати тя е била много красива и елегантна млада жена, която аверите на Матео са я наричали на галено “Ази”, с която той си отдъхвал след всеки кръвопролитен атентат. Обикновено почивали във Венеция и в известните курортни градчета Римини, Ричоне и Форте дей Марми, като прекарвали заедно празници и споделяли скривалища.

А на антимафиотите, които я разпитват преди няколко години за времето, прекарано с Матео, Ази казва: “Той ми изглеждаше порядъчно и хубаво момче, като много други!”. Без да знае, че вече израсналият в мафиотската йерархия бос я е ревнувал ужасно и веднъж заповядва на килърите си да застрелят млад заместник-управител на хотел в Палермо, който я ухажвал, подарявайки ѝ цветя.

След Андреа в нелегалното легло на Матео идва ред на знойната сицилианка Франка Аланя, която му ражда през 1997 г. неговото единствено известно дете - дъщерята Лоренца, кръстена на неговата майка Лоренца Сантанджело. Другата баба - майката на Франка, се противопоставя люто на връзката на момичето си с мафиотската фамилия като според запознати “зетят” дори се бил опитвал да я сплаши с насилствени действия, разбирай побой, но жената не се прекланя.

И прибира при себе си дъщеря и внучка от семейния дом на Месина Денаро в градчето Кастелветрано, където двете остават до навършването на пълнолетие от Лоренца.

Важна роля в живота на “капо ди тути капи” изиграва и пищната девойка Мариела Меси от близкия до Палермо град-крепост на “Коза ностра” - Багерия. Тя била лудо влюбена в Матео, винаги го закриляла и дори някъде през 1998 г. успява да осуети почти сигурния му арест след предателско “подшушване”, докато все още донжуанът се излежавал в чаршафите ѝ.

Заради проваленото задържане Мариела е осъдена и попада в затвора, където обаче получава изловена от пазвантите бележка от Матео, с която той ѝ благодари за нейната истинска саможертва и любов.

Друга от по-известните връзки на потъналия в нелегалност, но неотказващ се от хубави коли, маркови дрехи, луксозни кръчми и знойни красавици мафиот е хубавицата от Палермо Соня. С нея той изживява страстен роман в началото на новото хилядолетие, след което я зарязва с на пръв поглед съвсем благородно послание - пише ѝ, че било по-добре да се разделят, тъй като не искал да превръща живота ѝ в ад.

Сред последните му знайни завоевания пък е Лаура Бонафеде - даскалицата от селото Кампобело ди Мазара, където се е укривал няколко години, преди да бъде арестуван на миналия 16 януари. Лаура била предана любовница и ятачка на Матео, независимо от факта, че е законна съпруга на негов съратник, излежаващ доживотна присъда като върл мафиот.

За сваляческите напъни до последно на “кръстника” свидетелстват и многобройните му връзки с медицински сестри и пациентки на клиниката “Ла Мадалена” в Палермо, където се лекувал под чуждо име и които ухажвал не само с безброй SMS-и, но и с пакети с качествени зехтин и вина от личния си чифлик.

Иначе сериозна заслуга за безметежното съществуване на Матео Месина Денаро в нелегалност имат и други пет жени - неговата майка и четирите му сестри Розалия, Джована, Биче и Патриция. Особено последната, която сега е в затвора, а дъщерята на Розалия - Лоренца, е адвокатка и като такава бе поела лично защитата на вуйчо си след задържането му.

А колкото до дъщерята на споминалия се “капо ди тути капи” Лоренца, която прие неговото фамилно име, то тя била истинско копие на баща си, що се отнася до любовта. Изявявала се като “донжуан в пола”, сменяла гаджетата си като носни кърпички и за това бащата я бил критикувал лично неведнъж. Дори Лоренца май не знаела кой е татко на двегодишния ѝ син, когото завела при Матео, преди да се спомине и на когото била дала новото си фамилно име Месина Денаро.

И сега медиите в Италия я сочат като наследничка преди всичко на покритите тук-там пари и имоти на баща ѝ и глава на осиротелия му род. Но нищо чудно един ден тя да оглави и “Коза ностра”, няма значение, че засега като наследник на баща ѝ на върха мафията запознати с делата ѝ репортери сочат името на обичания племенник на Матео - Франческо Гутадауро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук