Пакистанската армия свали два индийски самолета, нарушили въздушното пространство на страната в спорния регион Кашмир, предават световните медии.

„Един от самолетите падна на територията на Азад Кашмир, а другия – в района на Контролната линия“, написа в своя „Туитър“ началникът на пресслужбата на Въоръжените сили на Пакистан генерал майор Асиф Гафур. Пилотът на единия от свалените индийски самолети е арестуван. От външното министерство на Пакистан съобщиха, че Исламабад е демонстрирал способностите си за самоотбрана.

Изостряне на противопоставянето

Отношенията между Ню Делхи и Исламабад са напрегнати традиционни. Между страните има политически, исторически и териториални разногласия, конкретно за статута на областта Кашмир. Кашмир е спорна територия, чието разделяне не е закрепено с договор. Там действат активно сепаратисти, обявяващи се за независимост или присъединяване към Пакистан. Ню Делхи обвинява пакистанските власти, че подкрепят въоръжените сепаратисти, а Исламабад отхвърля подобни твърдения.

Кризата се изостри на 14 февруари, когато атентатор самоубиец се взриви до колона на индийска военизирана полиция. Загинаха 45 души. Отговорност за атаката пое ислямистката групировка „Джайш е Мохамед“. Във вторник самолети на индийските ВВС нанесоха удар по лагер на „Джайш е Мохамед“ в пакистанската част на Кашмир. В резултат от въздушния ред бяха унищожени множество бойци, както и принадлежащите им транспортни средства, оръжие и боеприпаси.

Първият заместник-министър на външните работи на Индия Виджай Гокхале заяви, че това е било „абсолютно необходимо“, защото групировката е подготвяла нови атаки с участие на самоубийци. Освен това, по мнението на Ню Делхи, Пакистан и досега не е предприел никакви практически мерки за ликвидирането на инфраструктурата на терористите на своята територия.