Китайската комунистическа партия започна своя свикван веднъж на пет години конгрес, на който се очаква предоставянето на втори петгодишен мандат на президента Си Дзинпин като неин генерален секретар, предаде AFP.
 Си Дзинпин е влязъл в препълнената зала на Великата народна зала, следван от своите предшественици Ху Дзинтао и Дзян Дзъмин, под аплодисментите на 2300 партийни делегати. 

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че кампанията срещу корупцията в страната е отбелязала „поразителна инерция“. Той заяви това по време на речта си по време на 19-тия конгрес на Китайската комунистическа партия“, предаде Reuters.

Си Дзинпин води неуморна борба срещу дълбоко вкоренената корупция в страната, откакто зае поста преди пет години. В този период повече от милион държавни служители са наказани, а десетки бивши високопоставени държавни и партийни служители в момента са в затвора.  

Той каза още, че Китай решително се е противопоставила и е предотвратявала през последните пет години независимостта на Тайван. Си Дзинпин заяви това в началото на 19-тия конгрес на Китайската комунистическа партия. Китай смята самоуправляващия се Тайван за отцепила се провинция, която трябва да се върне под контрола на Пекин дори и ако за това е необходима и употребата на сила. 


Източник: "Фокус"